Kreativitet

Färg och form är någonting jag gillat så länge jag kan minnas, när jag växte upp hade min pappa ett tryckeri där jag älskade att tillbringa min tid och kladda ner mig med tryckfärg! Mamma gillade inte alltid att jag kom hem med tryckfärg från topp till tå, den är nästan omöjlig att få bort när den väl fastnat. Jag har alltid haft olika projekt på gång och gillar att ha något för händerna, under årens lopp så har jag provat på en massa olika uttryckssätt som tex. sy, broderi, växtfärgning, vävning, skinnberedning ..

På senare år så är det pappershantverket, måla, skriva, rita och klottra som blivit det som jag tycker mest om att göra. När jag var liten så gjorde jag mycket collage och jag använde mig av allt möjligt ”skräp” som jag kunde hitta, tex. tidningspapper, tomma äggkartonger, klistermärken, snören, knäckformar .. Idag kallar jag det återvinning, jag har tur som har en förstående familj som accepterar alla mina ”skräp” samlingar. Mina främsta inspirationskällor är min tro, bibeln, natur, färg och form. Ibland så brukar jag ta en tur på biblioteket eller någon loppis om jag behöver lite inspiration. Att gå på biblioteket och titta på bokomslag, speciellt barnböcker ger mycket inspiration.

När jag studerade textil vid Hållands Folkhögskola i Åre, så var jag mycket spänd inför vävningen, jag hade aldrig vävt tidigare och tyckte det skulle bli väldigt spännande att få prova på. När jag fått upp min första väv i vävstolen så var jag mäkta stolt, men när jag började väva så upptäckte jag att jag gjort ett fel i varpningen och det blev en rand mitt på mattan som inte skulle vara där. Min första reaktion var besvikelse, jag kände mig otroligt besviken på mig själv och tanken fanns att inte väva klart mattan. Då berättade en av mina lärare en liten historia som kom att beröra mig och har följt med i mitt skapande sedan dess:

”Förr i tiden när vävning fortfarande var ett vanligt yrke bland många kvinnor så vävde man med flit in fel i väven. Man gjorde detta för att den ende som var perfekt det var Gud och man ville inte försöka mäta sig med Honom. Det är så jag försöker tänka när jag skapar, det existerar inga misslyckanden – utan bara lärdomar och vara trygg i att min kreativitet är en gåva från Gud och att förvalta den väl. Allt måste inte bli perfekt – det ska synas att det är skapat för hand.

Alla kan skapa – det gäller bara att ta ett steg i tro, hitta sig själv och sitt personliga uttryck.